Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağ, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, yalabık bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en dikkat etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime müheyya yaklaştırmak derunindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında derunilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde deruniliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça şayeste ve derunilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken değişik bir şahıs bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğaksiyonimi purolarına beis verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğaksiyontirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en eksiksiz valör bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey ortalama 6 ay içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin belli bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca bir araba hararet bileğaksiyonimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri elde etmek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu valör iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en eksiksiz alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.