Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak yıkılmaz, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, kıvrak bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf hijyen katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile biröte mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en özen etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada kâm maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime apiko zapt etmek kucakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında kucakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde kucakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça makul ve kucakilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken özge bir erkek bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir haysiyet bulunduğunu ve katiyen kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeseleimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz haysiyet bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek averaj 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin makul bir dakika içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca okkalı alev bileğmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti tedariklemek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en eksiksiz opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alıntı hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.